Îți vine să mănânci 3 porții de paste dimineața? S-ar putea să fii ciclist în Turul Franței


16000001

Turul Franței e în topul celor mai grele și chinuitoare competiții din lume și asta pe bună dreptate. Timp de 23 de zile și aproape 3600 de km parcurși, concursul solicită fiecare mușchi din corpul atleților și are nevoie de toată energia din lume.

În condițiile astea nu e de mirare că în medie fiecare ciclist consumă până la 8000 de calorii pe zi. Asta e cam de 3 sau 4 ori mai mult decât ți-ar spune nutriționistul să consumi chiar dacă mergi la sală zilnic și tragi tare de fiare.

Și pentru că suntem în era mâncatului inteligent și al dietelor eficiente și interesante, un aport de 8000 de calorii nu mai înseamnă 7 pizza și 20 de big MCs cu maioneză. Azi mizele sunt foarte mari și orice greșeală costă. Așadar, e din ce în ce mai important pentru sportivi ce, cât și când mănâncă. Iar dacă tu crezi că 8000 de calorii pe zi sunt ușor de consumat, think again.

Astfel, de dimineața sportivul nostru va începe ziua cu un pahar de suc pentru energie și pentru începerea procesului de rehidratare.

Micul dejun din păcate nu mai e format din fasole și cârnați ca pe vremuri. Acum se ține cont de consumul de proteine și carbohidrați așa că prima masă a zilei va consta din orez, ovăz, paste, muesli, ouă, iaurt, pâine și multe multe fluide. E un mic dejun destul de consistent din aprox 1000-1500 de calorii.

În drum spre linia de start există o fereastră de câteva ore în care sportivii vor sta la coadă pe la toalete fiindcă un mic dejun de 1500 de calorii combinat cu cina de 2500 de calorii vor fi fost procesate și nimeni nu vrea urgențe pe traseu.

Pe traseu consumul de calorii începe cu aproximativ 700-1000 de calorii pe oră ceea ce înseamnă mâncare și pe drum. Pe drum se vor consuma mâncăruri solide ca panini, orez expandat și fructe. De obicei acestea se vor consuma înainte de start ca pe drum mai târziu se vor servi multe energy bars, și geluri alături de multe multe lichide bogate în electroliți dar și mai multă apă.

După finalul fiecărei etape începe refacerea. În ciuda mâncatului din mers și a celui de dinainte de cursă, atletul suferă de un mare deficit caloric așa că încep să consume multe shake-uri de recuperare, orez, cartofi fierți și alți carbohidrați pentru a reface rezervele de glycogen.

Cina e o mare ocazie pentru a reface ceea ce s-a pierdut pe timpul zilei. Sportivii vor consuma aprox 2000-2500 de calorii alese atent din paste, orez, quinoa și carne. De asemenea e un moment bun pentru a consuma salate și legume. Aceștia au nevoie de nutrienții și fibrele din salate iar pe timp de noapte le pot procesa în voie.

Înainte de culcare mai are loc o ultimă gustare care poate consta într-un shake de proteine, un castron de cereale sau iaurt înainte de culcare.

Odată cu cina, proteinele sunt foarte importante pentru a reface mușchii care au fost suprasolicitați în timpul zilei.

Așadar, dacă voi credeați că Turul Franței e doar o activitate care implică un efort enorm pe traseu, acum ați aflat că lupta se dă și după finalul acesteia fiindcă un astfel de meniu zilnic mie îmi pare destul de greu de consumat.

Partea bună e că dacă ești o persoană cu un apetit enorm, acum ai ocazia să profiți de el pe bicicletă și cine știe, în câțiva ani vei fi și tu acolo în competiție :D.

Între timp, aruncă un ochi și la mâncărurile pe care ne avem și noi special create pentru sportivii de cursă lungă. Sigur ceva o să îți facă cu ochiul.

Ți-e fomică?