Cum să plănuiești sezonul de triatlon


Mauritius-triathlon

Triatlonul începe să devină una din cele mai populare competiții câștigând teren din ce în ce mai mult de la un an la altul. Dar spre deosebire de un cross, triatlonul necesită ceva mai multă pregătire indiferent care e targetul tău în concurs.

Am pregătit pentru tine câțiva pași importați  ca să fii sigur că te vei bucura de fiecare competiție și nu vei rămâne fără aer sau cu cele mai groaznice dureri musculare.

1. Pregătește-ți calendarul

Majoritatea triatloniștilor au una sau două competiții pe an unde sunt la optimul de putere ceea ce înseamnă un echilibru între odihnă suficientă după un antrenament greu dar și nivelul de pregătire e la un nivel maxim.

Cursele pe care vrei să le cucerești pot fi introduse în cele de categoria A și vor fi cele mai importante în calendarul tău. Planul tău de antrenament va fi construit în funcție de aceste evenimente. Astfel dacă ai un triatlon cu multe cățărări îți vei specializa tehnica de alergat la deal și pedalat. Pentru cursele de categorie A poți începe antrenamentul și cu 12 luni înainte.

O idee este să te orientezi si spre cursele mai ușoare, care nu reprezintă o prioritate pentru tine dar te vor ajuta să te pregătești pentru marele eveniment. Te vor ajuta să te obișnuiești cu atmosfera de concurs și vor fi și un bun antrenament.

În funcție de nivelul tău, îți vei stabili cursele de categorie A sau B în funcție de distanțe dar de sigur și structura competiției după cum spuneam și mai sus. Iată categoriile de distanță la care vei putea participa:

  • Triatlon Super sprint : 400m/10km/2.5km
  • Triatlon pe distanță de sprint : 750m/20km/5km
  • Triatlon pe distanță standard: 1500m/40km/10km
  • Triatlon pe distanță mare 2.5km/80km/20k
  • Triatlon de distanță lungă : 4km/120km/30km
  • Triatlon de tip Iron man: 3.8km/180km/42km

2. Periodizarea antrenamentului

Periodizarea antrenamentului e o metodă de pregătire ce implică diferite tipuri de exerciții pentru a îți atinge scopul. E important să îți presezi corpul și să progresezi dar la fel de important este să-i acorzi timp să își revină. Dacă ești la început de drum vei avea nevoie de câteva zile de odihnă pe săptămână dar unii iron men ajung să își acorde doar o zi pe lună. Întoarce-te la calendar și stabilește-ți zilele de antrenament și cele de odihnă pentru recuperare.

Antrenamentul se va face pe zone ce imită cât mai mult condițiile de concurs. Astfel dacă vei avea de înotat în bazin sau în apă deschisă, vei avea nevoie de un antrenament specific, înotul în apă deschisă implică aglomerație și uneori și riscul accidentării așa că încearcă să te pregătești cât mai bine pentru buluceala sau lucrează la viteză pentru a nu avea un dezavantaj dacă pornești de la o distanță sigură față de zona îngrămădită.

Nu uita să te obișnuiești cu neoprenul daca vei purta unul fiindcă o sa vezi ca nu se poate îmbrăca și dezbrăca așa ușor.

Pentru probele de ciclism, din nou un antrenament specific fiecărei curse este indicat fiindcă uneori vei avea nevoie de un MTB sau de un road bike, la unele curse chiar și de o bicicletă de Time Trial. Antrenează-te pe bicicleta cu care vei participa pentru a de obișnui cu ea și de ce nu, poți apela și la o ședință de bike fitting pentru a stabili cea mai bună aerodinamică.

Un ultim punct din sesiunea de antrenament, este exersarea tranzițiilor pentru a te putea schimba dintr-un costum în altul cât mai repede în momentul competiției și obișnuirea cu dieta de concurs pentru a evita problemele digestive.

De asemenea, evită cu orice preț intrarea în competiție cu echipament scos din cutie fiindcă vei suferi mult până acesta se va forma după corpul tău. Poartă-ți echipamentul de câteva ori înainte pentru a-l forma ca să nu ai surprize mai târziu.

3. Menajare

Perioada de menajare este esențială pentru ca tu să poți fii în cea mai bună formă în momentul competiției. Regula spune că, cu cât te antrenezi mai tare, cu atât de odihnești mai mult. Revenind la iron men, unii dintre ei încep perioada de menajare chiar și cu 3 săptămâni înainte de competiție. Pentru un triatlon poți începe pauza de la două-trei zile înaintea competiției până la câteva săptămâni în funcție de intensitatea pregătirii. Perioada asta nu înseamnă timp pierdut ci poate fi folosită pentru pregătire psihică și emoțională, vizualizarea traseului și plimbări pe zona de concurs pentru acomodarea cu împrejurimile.

Nu uita că, în competiție trebuie mereu să te simți bine iar adevăratul câștigător este cel ce trece linia de sosire după ce s-a distrat cel mai bine, nu mereu cel ce trece primul.