Cum să ne îmbrăcăm în straturi pentru turele montane de hiking


hike_top2_558bd55aa5c6f

Înainte să te hotărăști să îți începi aventura de toamnă pe munte, trebuie să fii conștient de provocarile care te asteapta. Pentru a fi confortabil și a nu ceda dupa primii pași, trebuie să te îmbraci adecvat.

Îmbracamintea recomandată pentru a parcurge o tură montană de toamă este cea alcatuită din mai multe straturi. Motivul pentru a alege stilul de îmbrăcăminte în straturi este simplu – poți face față oricărei schimbări de vreme și te poți îmbrăca sau dezbraca oricând condițiile vremii se schimbă.

Lucruri de care să ții cont:

- Sunt 3 lucruri care au efect hipotermic:  vantul, umezeala și răceala. Chiar și una dintre aceste 3 aspecte poate avea efecte  negative asupra ta dacă nu ești echipat corespunzător .

- Sunt 2  modalități de a te umezi: precipitațiile și transpirația. Amandouă sunt periculoase și trebuie evitate pe cât posibil.

Cea mai bună modalitate de a te proteja și a te menține în perimetrii normali este de a te îmbrăca în straturi. De obicei, asta implica 3 straturi.

- Pune accent pe substanță, nu pe modă

- Caracteristicile pe care trebuie să le aiba hainele pentru ture montane sunt: să lase corpul să respire, să fie confortabile, să fie ușoare și să reziste în timp la mai multe purtari.

Conceptul de trei straturi

Primul strat include o bluza de corp, de preferabil din aceea care menține umezeala departe de corp, fiind foarte calduroasă în același timp. Al doilea strat este menit sa creeze un spațiu unde să circule aerul adăugand în același timp și căldură extra primului strat. Al treilea strat și ultimul este cel care este menit să te protejeze de vânt și ploaie. Acesta poate fi alcătuit din 2 straturi – o geacă waterproof și windproof cu un polar detașabil pe interior.

Pe munte, îmbrăcămintea în straturi se referă atât la partea de sus cat și la partea de jos. Trebuie să ai grijă de tot corpul în egală măsură. În ceea ce privește pantalonii, dacă temperaturile nu sunt sub 0 grade, o combinație de slipi dintr-un material termic și niste pantaloni rezistenți la apă și sunt suficienți. Dacă temperaturile scad sub 0 grade, este necesar un prim strat dintr-un material călduros și respirabil precum lâna merino, după care adăugam o pereche de pantaloni rezistenti la apa și vânt.

Un bun plan te va putea duce pe cele mai înalte culmi. Conducându-te după un cunoscut proverb scoțian “ Nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte neadecvată”, vei fi pregătit de orice tură montană.