Cum să îți alegi cortul de munte potrivit


SW_Lizzie+GuilbertMai știți sentimentul ăla când vă căutați o casă noua? Ei bine, alegerea cortului are cam același sentiment fiindcă ești pe punctul de a îți alege casa ta de pe munte și de la mare pentru mult timp de acum înainte.

Astfel, având în vedere că este o investiție de lungă durată, ar trebui să ai în vedere mai multe aspecte vis-a-vis de noua ta casă din sălbăticie.

1. Capacitatea cortului

Câti oameni vor dormi în cort? Corturile sunt categorizate după capacitatea lor în corturi de la o persoană până la 4.

În industria corturilor încă nu există un standard ce definește exact numărul de persoane din cort, astfel uneori un cort de două persoane poate fi de două persoane jumate sau o persoană jumate.  De asemenea, acest număr de persoane va varia în funcție de tipul de cort, pentru că de exemplu cele ultra ușoare vor fi mai strâmte.

Dacă vă place să aveți mai mult spațiu în cort, mergeți cu câinele sau sunteți o persoană mai mare, alegeți corturile +1 care sunt construite pentru un ocupant mai corpolent.

2. Alegerea cortului în funcție de sezon

Cortul de 3 sezoane.

Acesta este probabil cea mai populară alegere în rândul iubitorilor de munte. Acestea sunt ușoare și potrivite pentru condițiile temperate de primăvară, vară și toamnă. Cele echipate cu prelată vor rezista la ploi și zăpadă ușoară. În același timp posibil să nu fie cea mai bună alegere pentru furtuni violente și zăpadă mare.

Avantaje: Acoperirea din plasă va crește circulația aerului și va ține departe insectele. Un alt plus este construcția înaltă ce va oferi mai mult loc pentru cap și pentru petrecut timp în interior pe vreme rea. De asemenea, bețele mai puține ca număr vor reduce greutatea.

Cortul de 3-4 sezoane sau 3+

Aceste corturi sunt ok pentru a fi folosite vara, primăvara, toamna târziu sau când ninge moderat. Sunt potrivite pentru cei ce fac excursii dese în zone cu deschidere mare și altitudini ridicate.

Avantaje: Bețele în plus din structură îl vor face mai puternic, mai mult spațiu pentru cap și mai puțini pereți din plasă pentru a păstra căldura.

Cortul de 4 sezoane

Aceste corturi de iarnă sunt construite pentru a rezista la vânturi puternice și cantități mari de zăpadă, dar prezintă minusul ventilației, astfel pe timp de vară vei simți un aer închis în interior.

Trăsăturile cheie ale unui astfel de cort sunt bețele mai multe și materialele mai grele, designul rotund care rezistă la vânturi puternice și elimină vârful drept unde se poate aduna zăpadă. De asemenea, prelata se întinde foarte aproape de pământ.

    Adăposturi minimaliste

    Majoritatea corturilor prezintă un perete dublu și o cameră peste care se va trage prelata. Dar dacă ești un hiker ce ține la greutatea rucsacului său, e foarte probabil să vrei să încerci un design mai minimalist.

    Astfel, poți opta pentru un cort care permite montarea numai a prelatei și a spațiului pe care să te așezi, lucru care va reduce substanțial greutatea cortului.

    252983_16156_XL foto: outdoorgearlab.com

    De asemenea, există mereu opțiunea sacului de bivuac, care îți va proteja sacul de dormit de ploaie și vânt.

    Foița de cort este mereu o alegere bună pentru cei ce vor să călătorească ușor. Alături de un sac de bivuac, plimbările pe ploaie nu vor mai fi o problemă. Singurul inconvenient este faptul că te vor proteja doar de ploaie, nu și de pământul umed.

    Indiferent de alegerea pe care o faceți, nu uitați mereu care sunt prioritățile voastre în materie de excursii, dacă sunteți dispuși să cărați un cort mai greu pentru un plus de confort sau unul mai ușor, sacrificând astfel spațiul. Alegeți un cort care se pliază pe nevoile voastre și nu neapărat pe cel mai arătos sau cel mai scump.