Cum să îți alegi casca pentru înot


© Sport the library/Tom Putt Sydney 2000 Paralympic Games Swimming Day 3, October 21st. Action shot of Daniel Bell (AUS) in the pool (butterfly) showing reflections. © Sport the library/Tom Putt Sydney 2000 Paralympic Games

 

Ca începător, alegerea unei căști de înot poate să fie o mică provocare. Acestea vin sub mai multe forme, potrivite pentru mai multe discipline și din materiale diferite. Chiar dacă nu sunt niște accesorii scumpe, cumpărarea mai multor căști până la găsirea celei potrivite, poate aduna niște bănuți.

La ce folosește o cască de înot?

Căștile de înot sunt concepute pentru a-ți crește hidrodinamica atunci când înoți cu capul pe sub apă. Cu toate că este o credință comună faptul că aceasta îți păstrează părul uscat creând un spațiu izolant este total greșit. Părul uscat se poate păstra doar înotând cu capul deasupra apei.

De ce să porți o casă de înot?

Pe lângă un plus de hidrodinamică aceasta te mai protejează de clorul din apă, îți ține părul departe de față/ochi.

În cazul în care înoți în apă rece casca îți va păstra temperatura corpului mai ridicată. De asemenea, casca face înotătorul mai vizibil în apă, evitând riscul de accidentare cu bărci, surferi sau alte persoane aflate în apă.

Pentru înotul în piscină, casca este obligatorie pentru a nu înfunda filtrele cu păr.

Ce tipuri de căști de înot există?

Căștile pentru antrenament sunt construite din latex sau silicon. Acestea sunt simple, ieftine și nu există diferențe mari de la un producător la latul. De asemena sunt destul de populare și pentru competiție. Căștile de race sunt din silicon turnat care oferă o suprafață mai fină și scade frecarea cu apa în timpul competițiilor. Acestea sunt mai scumpe decât cele tradiționale.

Înotătorii de din ape deschise optează pentru silicon sau chiar neopren pentru a o feri un plus de izolare și flotație. Înotătorii de open water vor alege de asemenea căști de culori deschise pentru a fi mai ușor de identificat în apă.

Cum îmi îngrijesc casca de înot?

Din fericire căștile de înot nu necesită prea multă îngrijire. După folosire o clătire cu apă curată și o uscare în aer liber e suficientă.

Căștile de latex au o tendință de a se lipi între ele și pentru a preveni acest lucru, puteți să aplicați un strat de  pudră de talc înainte de a le pune în geantă.

     

    Sper că acest articol să vă fi ajutat în alegerea căștii și să reușiți din prima să vă găsiți modelul preferat. Casca este un accesoriu care vă va ajuta să progresați mai repede și mai ușor așa că nu evitați să o purtați.