Cum ma îmbrac când merg pe munte - echipamentul multistrat pentru trekking


trekking1

Unii spun că ”a bad day on the hill is better than a good day at the office” si acest lucru de cele mai multe ori poate să fie adevărat până în momentul când vine o furtună și tu porți doar un tricou de bumbac și blugi.

Nu o dată am văzut oameni purtând echipamentul nepotrivit pe munte și nu o dată am fost prins de vreme urată pe creastă așa ca dacă o răceală (în cel mai bun caz) nu face parte din planurile tale de vacanță, hai să trecem împreună prin elementele ce ne țin calzi și uscați indiferent de vreme.

Alegerea potrivită a straturilor de haine

Trebuie să menționăm de la bun început că acestea sunt niște guidelines iar voi le puteți adapta în modul cel mai confortabil.

Secretul layerelor potrivite e că mereu aerul prins între acestea îți va păstra temperatura ideală și nu materialul în sine.

1. Primul strat

Acesta poate fi purtat atât vara cât și iarna. Primul strat va fi compus dintr-un tricou de lână merino sau material sintetic și o pereche de pantaloni (dacă e cazul) care sunt mai mulați pe corp preferabil din aceleași materiale ca și tricoul.

Acesta e stratul cel mai apropiat de piele și vrem ca el să nu absoarbă umezeala asemeni bumbacului ci să o tragă afară din țesătură pentru a se evapora.

Marea majoritate va alege opțiunea materialului sintetic din motive economice, acesta fiind mai ieftin. Avantajele materialului sintetic sunt faptul că se usucă repede, nu ține rece și e pretențios. S-ar putea să te deranjeze faptul ca va trebui sa porți mai multe tricouri cu tine la tură pentru ca materialele sintetice sunt cunoscute pentru mirosul pe care îl au atunci când transpiri, miros pe care îl vei avea și tu (câh!).

O alternativă pentru first layer-ul sintetic este cel din lână merino. Acesta vine cu avantajele de a nu capta mirosuri asa ca poate fi purtat mai multe zile la rând și elimină mai bine transpirația păstrându-te uscat. Un alt mare avantaj spre deosebire de țesătura sintetică e faptul că este eco-friendly! Principalul dezavantaj al merinoului e faptul ca e puțin mai scump decât plasticul și are nevoie de întreținere specială fiind un material mai delicat.

2. Stratul de mijloc

Acesta are ca scop păstrarea căldurii în interior. De obicei este alcătuit dintr-un fleece sau o lână mai groasă. Cu acest mid-layer poți rămâne pe toată perioada zilei daca e o zi însorită, fără vânt puternic.

Pentru activitățile mai statice de genul filatului la escaladă sau plimbări ușoare prin parc sau natură poți opta pentru o geacă de puf care își va face foarte bine treaba.

3. Wind breaker- protecție împotriva vântului

Acesta un lucru mereu bine de avut la îndemână. O foiță subțire care te va proteja de intemperii fiindcă un vânt rece care să îți intre până la suflet e un lucru foarte nasol. Acesta va avea și proprietăți de rezistență la apă, astfel de va proteja în cazul unei ploi de vară.

Dacă ai la dispoziție, poți înlocui fleece-ul de mijloc cu unul ce are și tehnologie Wind Stopper® și atunci ești protejat din prima.

4. Shell-ul exterior

Atunci când ploaia, grindina și toate urgiile naturii se prăvălesc asupra ta, vei avea nevoie de un shell care te va proteja de intemperii și nu va lăsa apa să intre dar va lăsa aburii să iasă iar ca un bonus te va proteja și de vânt. Tehnologia cu membrană Gore-Tex® sau cele asemănătoare te vor salva de o răceală zdravănă sau chiar hipotermie.

În turele de primăvară târzie, vară sau toamnă vei alterna intre mid-layer si shell în funcție de vreme dar e mereu o idee bună să ai unul la îndemână având în vedere că vremea se schimbă atât de repede pe munte.

5. Supra-pantaloni

Atunci când lucrurile devin neplăcute e bine să ai la tine o pereche de supra-pantaloni care te vor ține uscat și protejat de umezeală pentru a nu pierde căldură în partea de jos.

6. Încălțăminte

Încălțămintea impermeabilă este best thing you can get! Dacă aceasta e și cu Gore-Tex® și îți va ajuta piciorul să și respire ești exact în locul care trebuie! Pentru turele ușoare de vară poți alege și opțiunea sandalelor de munte sau încălțămintea amfibie care va păstra și murdăria afară.