Cum alegem rucsacul potrivit pentru turele de hiking


trail

Sezonul de hike nu se oprește niciodată așa că un rucsac bun îți va fi mereu de folos atunci când te apucă dorul de ducă pe un nou traseu. Dar fiindcă vin în atâtea forme și culori mereu e greu să ne alegem rucsacul care ne va purta în ture mult timp de acum înainte.

Cumpărarea acestuia implică un angajament pe o durată mai lungă de timp așa ca ar fi bine să facem o alegere corectă din prima încercare pentru a ne scuti de drumuri și cheltuieli în plus.

Începem tutorialul nostru prin a ne familiariza cu cele trei mari tipuri de rucsaci pe care îi putem alege în funcție de greutatea bagajului și a activității pe care urmează să o întreținem.

  1. 1. Rucsac pentru tura de o zi

Rucsacul pentru tura de o zi e perfect atunci când vrei un bagaj ușor, vrei sa mergi la un cățărat, o tura cu bicicleta sau chiar si o plimbare de o zi (ca să vezi) pe munte. De obicei nu au cadru, sunt ușoare și foarte basic.

Un rucsac bun va avea o curea și pentru talie care e super folositoare pentru a opri bagajul să îți vină în cap în cazul în care de apleci sau poate cazi dar și pentru a-ți susține greutatea mai bine pe șolduri.

    1. 2. Rucsacul cu cadru integrat

    Acesta e folosit pentru sarcini mai mari. Cadrul construit de obicei din aluminium  are ca scop transferul greutății în zona șoldului pentru a putea duce mai ușor bagajul. Ideal este să alegem un rucsac cu o curea de talie cât mai confortabila pentru a face sarcina mai ușor de cărat.

    Cadrul intern este de obicei mai îngust și mai ergonomic decât cel extern și e perfect pentru activități intense ca hikingul de lungă durată sau schiatul.

    Acest tip de rucsac este poate cel mai popular în rândul iubitorilor de natură, venind sub o mulțime de forme și culori, avantajul principal fiind faptul că multe modele vin cu o mulțime de tehnologii noi și interesante ca plasa pentru spate, de exemplu, care e perfecta atunci când mergi la tură în medii calde și te va ajuta să nu transpiri atât de tare ca și cum ar fi cu un rucsac clasic.

    1. 3. Rucsacul cu cadru extern

    Rucsacul cu cadru extern e folosit pentru a cara bagaje mari pe trasee de lungă durată. Acestea au un centru de greutate mai înalt spre deosebire de cele cu cadru integrat și vine cu două avantaje mari: îți dă o poziție mai dreaptă transferând mai bine greutatea spre șolduri și oferă o ventilare mai bună între spate și rucsac, perfect pentru zilele călduroase.

    Acest tip de rucsac e foarte eficient datorită faptului că are multe buzunare si sunt foarte practice în organizarea bagajului.

    1. 4. Rucsacul pentru femei

    Chiar dacă la prima vedere nu pare a fi o diferență între rucsacii de femei și cei de bărbați, diferențele există.

    Principalele diferențe sunt poziționarea bretelelor care sunt mai apropiate pentru un plus de confort. De asemenea sunt si mai subțiri și mai conice datorită faptului că umerii sunt mai înguști.

    Cureaua pentru talie este de cele mai multe ori teșită ca să se potrivească mai bine pe șoldurile femeilor.

    Nu uitați să alegeți mereu dimensiunea/lungimea potrivită a rucsacului fiindcă unul prea lung vă va încurca în distribuirea greutății pe șolduri iar unul prea scurt vă va apăsa pe spate iar greutatea va fi mai mare pe umeri iar niște umeri amorțiți nu aduc plăcere niciunui hiker (fact) :) .