Ce model Speedcross să îmi aleg: Speedcross Vario, Speedcross 3 sau Speedcross Pro?


Speedcross este, fără îndoială, cel mai popular pantof de alergare montană din gama Salomon, principalele sale atuuri fiind confortul oferit, forma agresivă și talpa super aderentă. Inițial, Speedcross a existat doar într-o singură variantă (actualul Speedcross 3), ulterior fiind introduse alte 2 sub-modele la care singurul lucru diferit este membrana exterioară, și anume Speedcross 3 CS (cu membrană Clima Shield rezistentă la apă) și Speedcross 3 GTX (cu membrană Gore-Tex impermeabilă).

Ultimele 2 modele Speedcross, recent introduse in gamă, sunt: Speedcross Vario - model basic destinat alergătorilor montani aflați la primele lor curse pe munte și care vor un pantof accesibil ca preț, dar care să ofere suport și aderență superioare -, și Speedcross Pro - model de top, aflat la granița dintre Speedcross și S-Lab.

speedcross_modele_2

 

Având în față cele 5 tipuri de Speedcross, probabil că te vei întreba care este oare modelul potrivit pentru tine. Nu spunem că un model este mai bun sau mai prost decât altul, dar că fiecare model răspunde mai bine unor nevoi ale alergătorilor, și asta în ideea că alergatorii montani au cerințe diferite (luând în considerare profilul curselor la care participă și nivelul de experiență acumulat).

1. Salomon Speedcross Vario

Vario este un model introdus recent în gama Speedcross. Este destinat începătorilor, având misiunea de a-i iniția și a-i ține în siguranță la primele lor alergări pe munte. Materialul exterior oferă mult mai mult padding decât la celelalte modele, astfel că piciorul se simte mai confortabil și mai protejat. Păstrează însă o parte din profilul agresiv al fratelui mai mare, Speedcross 3. De asemenea, prețul lui Vario este mai accesibil.

 

Pentru cine:

  • alergătorul montan aflat la primele sale curse pe munte
  • alergătorul montan cu experiență minimă în alergare pe munte, dar care până acum a alergat în pantofi nu neapărat destinați trail-ului. Vrea ceva mai agresiv dar nu este încă dispus să renunțe la confort sporit

Confort:

  • cu siguranță, Vario este modelul de Speedcross care oferă confortul cel mai bun.
  • materialul din partea superioara oferă mai mult padding și, implicit, confort. Este un textil foarte aerisit astfel că respirabilitatea este foarte bună (dar nu este rezistent la apă!)
  • talpa măsoară 29mm/19mm (cu un drop de 10mm), oferind suport suficient

Aderență:

  • Vario păstrează talpa Contagrip, având crampoane cu un profil diferit față de cele ale lui Speedcross 3. Profilul lor nu este la fel de agresiv, dar oferă aderență suficientă pentru alergări pe teren accidentat și nu foarte tehnic

Ce nu are Vario:

  • spre deosebire de celelalte modele Speedcross, lui Vario ii lipsesc șireturile rapide (Quick Lace). Este dotat cu șireturi normale, destul de lungi și groase, pe care le poți lega temeinic pentru a te asigura că nu se desfac în timpul alergării. Îi lipsește și buzunarul pentru ascunderea siretului.
  • exteriorul nu este rezistent la apă, Vario nu este recomandat pentru alergările pe timp ploios sau prin noroi

2. Salomon Speedcross 3 (3, 3 CS și 3 Gore-TEX)

Speedcross 3 este modelul clasic al gamei Speedcross. Se numeste 3 întrucât de-a lungul timpului a trecut prin mici modificări (la fel ca iPhone-ul :) ). Acest model vine cu 3 tipuri de material exterior - Material Textil, Clima Shield și Gore-Tex - iar tu poți alege unul dintre ele în funcție de anotimpul sau locația în care vrei să alergi.

Pentru cine:

  • alergători montani cu experiență, care știu (și pot!) să alerge trasee tehnice. Speedcross 3 este ajutorul tău de nădejde, se agață de orice i-ar ieși în cale: nisip, pietriș, pietre ude, noroi și chiar zăpadă.

Confort:

  • chiar dacă este un pantof cu profil agresiv, Speedcross 3 oferă confort. Iar asta nu este deloc ușor pentru un pantof rapid pentru alergare pe munte.
  • tehnologia Sensifit (zig-zag-urile întărite din lateral) oferă stabilitate. Fixează piciorul și nu îl lasă să alunece dintr-o parte în alta.
  • talpa măsoară 20mm/9mm (drop de 11mm), având un călcâi cu suficient suport pentru traseele tehnice și dificile

Aderență:

  • talpa Contagrip a lui Speedcross 3 este deja legendară prin aderența oferită pe suprafețe dificile: noroi, nisip, pietre, pietriș, sau chiar zăpadă.

Diferențe între Speedcross 3, Speedcross 3 CS și Speedcross 3 GTX:

Unica diferență constă în materialul plasat în partea superioară.

  • Speedcross 3 - material textil Water Resistant. Acest material este rezistent la umezeală, dar în foarte mică măsură. Asta înseamnă că exteriorul este mai respirabil decât la celelalte modele, iar apa, odată intrată în pantof, va ieși mai repede.
  • Speedcross 3 CS - material Clima Shield. Clima Shield este o membrană cu rezistență moderată la umezeală. Alege acest material daca vei alerga pe trasee unde vei da ocazional de noroi și umezeală.
  • Speedcross 3 GTX - material Gore-Tex. Acest material este impermeabil ceea ce înseamnă că apa nu trece dincolo de acest el! Alege modelul cu Gore-Tex dacă ai de gând să alergi prin ploaie sau în zone cu foarte mult noroi și umezeală.

3. Salomon Speedcross Pro

La fel ca si Vario, Pro este un model nou introdus în gama Speedcross. În timp ce Vario este un model basic, Pro se plasează în vârful gamei. Este un pantof de top, aflat undeva la granița dintre gamele Speedcross și S-Lab.

Pentru cine:

  • alergători montani aflați în căutarea unui pantof rapid care să le asigure aderență foarte bună pe teren umed și alunecos

Confort:

  • Speedcross Pro este construit pentru mai multă viteză, tocmai de aceea împrumută aspecte de design din gama S-Lab. Materialul exterior, cu vizibil mai puțin padding și cu un număr foarte mic de cusături, se mulează mult mai bine pe picior, făcându-te mai agil.
  • păstrează tehnologia Sensifit, care împreună cu sistemul de închidere rapidă Quicklace, oferă stabilitate și implicit confort superior.
  • talpa are un călcâi generos - măsoară 30mm/20mm (10mm drop) -, lucru ce adaugă protecție și confort în alergările pe teren foarte accidentat

Aderență:

  • crampoanele au formă și amplasare ușor diferite față de Speedcross 3, iar talpa Premium Wet Traction Contagrip este creată pentru a se "lipi" de suprafațele umede și alunecoase
  • avantajul acestei tălpi este că vei fi rapid chiar și pe suprafețele pe care de regulă ai fi mai precaut

 

La prima vedere pare destul de greu să alegi între cele 5 tipuri de Speedcross, însă fiecare dintre ele se adresează în mod special unui anumit tip de alergator montan. Nu-ți fie teamă că nu te vei regăsi în targetul lor, gama acoperă o paletă destul de largă, de la alergători aflați la primele curse și până la elite.

Speedcross este, fără îndoială, un pantof excelent pentru alergări montane și nu ai cum să dai greș dacă îl alegi (poate fi mai dificil doar dacă ai un picior foarte lat). Trebuie doar să fii sincer cu tine însuți și să alegi modelul care se potrivește cel mai bine nivelului tău. Nu te gândi că Salomon Pro este mai bun decât Vario. Dacă ești incepator, probabil că îți va fi greu sa alergi în Pro, pe când Vario te va purta ca pe un norișor în alergările pe teren accidentat. Dacă ai ceva experiență, alege modelul Speecross 3 și vei gasi în el cel mai bun prieten de alergat pe munte. Dacă ești alergător cu ceva mai multă experiență - elită, cum s-ar zice - și vrei mai multă viteză, atunci alege modelul Pro, este "racheta" de care aveai nevoie.

 

PS: Să știi că Speedcross-ii iubesc muntele și potecile. Nu îi alerga pe asfalt, altfel riști să îi tocești extrem de repede. Spor la alergat!

Modelele Speedcross în imagini:

 

 

Comparație a caracteristicilor tehnice:

 

 Vario 3 3 CS 3 GTX Pro
Material exterior  Material textil  Material textil rezistent la apă Clima Shield Gore-Tex Material textil rezistent la apă
Nivel respirabilitate 4 3 2 1 3
Impermeabilitate Nu Foarte puțin Moderat Impermeabil Foarte puțin
Sensifit Da Da Da Da Da
Sistem închidere Șiret clasic Quick Lace Quick Lace Quick Lace Quick Lace
Branț Ortholite Da Da Da Da Da
Talpa mijlocie Molded Eva Molded Eva Molded Eva Molded Eva Molded Eva
Talpă Non Marking Contagrip, Wet Traction Contagrip Mud & Snow Non Marking Contagrip Mud & Snow Non Marking Contagrip  Mud & Snow Non Marking Contagrip Mud & Snow Non Marking Contagrip, Premium Wet Traction Contagrip
Măsurători talpă 29mm/19mm 20mm/9mm 20mm/9mm 20mm/9mm 30mm/20mm
Drop 10mm 11mm 11mm 11mm 10mm
Greutate  318 grame (m); 272 grame (f) 310 grame (m); 260 grame (f) 313 grame (m); 270 grame (f) 310 grame (m); 310 grame (f) 330 grame (m); 275 grame (f)

 

Aici poți vedea întreaga colecție Salomon Speedcross