Bocanci vs pantofi de trail. Ce e mai bun in drumeție?


Hiking Boots

La fel ca orice alt sport, hikingul este și el o activitate care progresează. Nu putem spune că mergem pe munte așa cum o făceau bunicii noștri sau străbunici. De fapt, probabil singurul lucru pe care îl mai avem în comun cu ei e posibil să fie spațiul de desfășurare al activității.

Fiind în continuă căutare de îmbunătățire și eficientizare, lumea hikingului a intrat, la un momendat dat, în contact cu cea a trail runnerilor. Și astfel s-a observat că alergătorii nu poartă bocanci ci pantofi asemănători celor de alergare pe asfalt doar că dotați cu talpa și tehnologia unui bocanc. Apoi a avut loc revelația: păi noi de ce nu facem asta?

Bocancii susțin glezna

Mulți dintre plimbăreții pe munte vor spune că nu pot purta pantofi de trail fiindcă nu oferă suport pentru gleznă. Acest lucru poate avea o fărâmă de adevăr dar chiar așa să fie? Specialiștii spun că o gleznă care nu se accidentează e o gleznă antrenată, puternică și elastică, nicidecum una care poartă bocanci grei si care limitează mișcarea.

Un alt argument din partea iubitorilor de bocanci ar fi faptul că te păstrează uscat. Ei bine, aici părerile pot fi împărțite fiindcă avem argumente pro și contra față de ambele tipuri de încălțăminte.

Bocancii sunt waterproof

Ar trebui să începem de la bun început cu ideea că nu există încălțăminte 100% waterproof. Există încălțăminte foarte rezistentă la apă dar care până la urmă va ceda în unele condiții extrem de proaste. De asemenea, dacă bocancul tău este 100% rezistent la apă, nu înseamnă că la sfârșitul zilei de traversat pârâuri și km de zăpadă vei avea picioarele uscate. Acestea vor fi umede fiindcă vei fi transpirat în bocanci.

Pantofii de trail sunt mai ieftini

Unii adepți ai pantofilor de trail vor spune că e mai ieftin să mergi în trail runners și că bocancii sunt scumpi și nu merită. Adevărul e că prețurile sunt relativ asemănătoare cu variații în funcție de tehnologiile de care dispun. Iar greutatea redusă a pantofilor posibil să vină cu un preț mai mare fiindcă se vor uza mai repede decât niște bocanci.

Bocancii sunt mai aderenți

Iubitorii bocancilor spun de asemenea că aceștia oferă o aderență mai bună în diverse condiții și mai ales pe pietre (e un argument pe care îl auzim mereu). Aici scorul este egal având în vedere că aderența depinde de materialul din care e făcută talpa. Să nu uităm, în același timp, că și pantofii de trail au nevoie de aderență bună pentru că în unele competiții va trebui să alergăm pe pietre, nu doar prin păduri.

Acum vom reveni puțin la problema umezelii pentru a menționa faptul că în timp ce pantofii de trail sunt ușori și mai respirabili având mai puțin material, bocancii folosesc mult material care va împiedica într-o oarecare măsură aerisirea piciorului dar vor fi și mai rigizi. Rigiditatea împreună cu umezeala din interior pot constitui rețeta perfectă pentru niște bătături de toată frumusețea care pot compromite la un moment dat planurile pentru un traseu mai lung.

Un dezavantaj real al pantofilor de trail este faptul că ne vor expune la un risc și anume cel a zgârieturilor la nivelul gleznelor. Fiindcă aceștia vor fi purtați în mare parte în sezoanele calde și asta înseamnă că alături de pantaloni scurți, ne pot predispune la zgârieturi superficiale din cauza jnepenișului, rădăcinilor sau uneori și pietre.

Argumente pro și contra vom putea găsi de fiecare dată pentru ambele tipuri de încălțăminte. Așadar dacă suntem fanii articolelor greoaie care dau impresia de mai multă siguranță sau a celor ușoare care par mai nesigure și dau un mers mai relaxat pe perioade mai lungi de mers, rămâne strict o chestiune de gusturi.

Happy trails :)