Cum sa iti alegi perechea de role potrivita

Acesta este un tutorial care te va ajuta sa iti alegi perechea de role potrivita. Daca esti incepator si nu stii ce role sa alegi, exista doar 2 aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, si anume: unde si cum vrei sa te dai cu rolele si componentele acestora.

Unde si cum vreau sa ma dau cu rolele?


In functie de ce poti face cu un anumit tip de role, ele se impart in 3 mari categorii: agresive, de recreere si de viteza.


Role agresive – sunt  utilizate in parcuri pentru trick-uri, rampe, tevi etc., iar la design seamana mult cu un clapar. Sunt role rigide,  au carcasa in totalitate din plastic/piele/piele intoarsa.  Rotile sunt mai mici pentru a spori manevrabilitatea.


Role de recreere -  aici intra roleleinline, de fitness si cele pentru relaxare si plimbare. Sunt rolele pe care le folosim daca vrem sa ne relaxam. Diametrul rotilor variaza intre 72mm si 90mm (cu cat diametrul este mai mic, cu atat manevrabilitatea este mai mare). Nu sunt atat de rigide ca cele agresive. Modelele mai ieftine au sina din compozit, iar cele mai scumpe din aluminiu sau magneziu. Sunt extrem de confortabile, avand diferite insertii textile ca sa nu te jeneze in zona tibiei, a degetelor sau a labei piciorului.


Role de viteza/downhill – au rotile mai mari decat restul (unele modele au chiar si 6 roti), gheata e mai scurta (un pic peste glezne). Pentru acest tip de role fit-ul e unul decisiv. Este indicat sa gasesti gheata care se potriveste cel mai bine piciorului tau, iar daca nu gasesti, exista tehnologii speciale care le modeleaza in functie de preferinte.  Majoritatea au microfibre in liner-ul interior si si fit ergonomic. Greutatea variaza in functie de materialele folosite de numarul de roti (de la 3 la 6 roti). Diametrul rotilor poate fi intre 90mm-110mm.

Daca te dai cu rolele de mult timp probabil ca deja stii ce ti se potriveste. Iar in cazul in care esti la prima pereche de role, trebuie doar sa te gandesti pe unde  vrei sa te dai cu ele si la  stilul care crezi ca ti s-ar potrivi. Indiferent de ce alegi sa cumperi, important este echipamentul de protectie. Incepator sau rider profesionist, tot vei lua o tranta (sau mai multe), chiar si fara sa vrei.

Componentele rolelor

Un alt aspect pe care ar fi bine sa il ai in vedere este upgrade-ul componentelor. De exemplu: daca esti incepator, si crezi ca la un moment dat in viitor ai vrea  sa-ti schimbi rotile cu unele mai mari pentru a avea mai multa viteza, trebuie sa stii daca rolele pe care doresti sa le achizitionezi acum, sunt compatibile si cu roti de dimensiuni mai mari.

Componentele pe care le poti schimba sunt rotile si rulmentii, astfel ca in functie de nevoile tale poti alege si componentele potrivite.

Rotile au doi indici: diametru si duritate. De exemplu rotile X au 80mm/82A, ceea ce inseamna ca au 80mm diametru si indicele de duritate 82A. Indicele de duritate are  valori intre 74A si 95A. Cu cat numarul este mai mare cu atat rotile sunt mai dure. Rotile moi iti vor oferi o plimbare mai delicata, asigurand un control mai bun pe suprafata de rulare, dar in timp se vor uza mai repede. Rotile dure te vor stanjeni oarecum deoarece vei simti orice pietricica peste care treci, dar vei castiga in viteza.
Rulmentii au indici  care se refera la toleranta producatorului atunci cand produce acesti rulmenti. cu cat numarul este mai mare cu atat rulmentul este mai scump. Valori posibile in sistemul ABEC: ABEC 1, ABEC 3, ABEC 5, ABEC 7, ABEC 9. Mai sunt si alte sisteme de scalare, dar in principiu cu cat numarul este mai mare cu atat cei de la fabrica au avut grija sa faca treaba mai bine.