Trei zone de escalada pentru începători


Pe lângă lumea extrem de competitivă și gălăgioasă din văi și împrejurimile orașelor, se află o altă specie de om de munte mai timid și mai retras de privirile celor curioși.

Alpinistul e o specie de munțoman care nu se grăbește în activitățile sale și preferă să își petreacă zilele la umbra unui perete de calcar decât la umbra nucului bătrân.

Mulți dintre iubitorii de munte se gândesc cu drag la această activitate dar de multe ori rămân rezervați sau optează pentru varianta pe care o consideră mai sigură și anume escalada la sală.

În continuare o să vă spun că nu e nicio diferență legată de siguranță între escalada pe stâncă și cea la sală. Diferențele se simt atunci când ești tu cu colegul care te filează singuri la baza stâncii și vântul te răcorește în timp ce urci.

Acestea fiind spuse, vă voi prezenta trei zone de pe Valea Prahovei unde puteți merge la cățărat dacă sunteți începători și vreți să vă acomodați cu senzația de stâncă.

1. Sfânta Ana- Sinaia

O zonă excelentă pentru începători cu vreo 5-6 trasee numai bune pentru începători pentru a vă putea acomoda cu filatul, montat topuri și urcat cap de coardă la altitudine mică dar și pentru exersat via feratta fiind montat un mic lant in topul primelor trei trasee.

Un mare plus adus de această zonă este și priveliștea pe care o oferă zona putând vedea Sinaia și castelul Peleș de sus.

2. Faleza Belvedere- Predeal

Din Predeal la aprox 15 minute de condus spre Pârâul Rece, veți ajunge la faleza Belvedere. Un loc minunat în pădure cu trasee frumoase pentru începători dar și pentru avansați.

Se găsesc câteva crăpături, trasee mai lungi și mai scurte dar și câteva rute complexe demne de a fi probleme de bouldering.

Unul din marile plusuri ale acestui loc e faptul că traseele se termină deasupra copacilor și priveliștea este de vis! :D

3. Cascada Tamina- Timișul de Sus

O zonă cu multe sectoare de escaladă pentru toți și toate!

Din Timișul de Sus se ajunge pe un drum forestier spre Tamina dar există și varianta de a vizita canionul Șapte scări în aceeași ieșire.

Traseele pentru începători sunt răsfirate printre cele mai avansate dar se găsesc ușor cu ajutorul unui topo.

Unul din avantajele acestui loc e faptul că nu prea bate soarele ceea ce îl face perfect pentru zilele calde și pădurea ține răcoare în permanență. De asemenea se pot găsi și niște probleme de bouldering.

Valea Prahovei ne oferă multe locuri de escaladă și cu o diversitate imensă și zone care mai de care mai frumoase. Dar înainte de a vă aventura nu uitați să faceți cursurile de escaladă unde sunteți învățați basic-urile și normele de siguranță. Niciun traseu sau bucată de echipament nu merită să ne riscăm siguranța pentru ele :) .