Top 5 pantofi minimaliști pentru alergare montană


fivefingers-slide-1280

În ultima vreme se pare că a crescut din ce în ce mai mult interesul pentru alergatul „desculț”, mulți alergători căutând un mod cât mai natural și liber de a se manifesta în activitatea lor.

Pentru că alergatul desculț per se este rezervat pentru o categorie de elită, majoritatea sunt în căutarea unor pantofi minimaliști care îi vor ajuta să facă această tranziție de la pantoful tradițional.

Pentru ca noi, la Summermag încercăm să fim mereu în pas cu noile tendințe din lumea sportului, am făcut niște cercetări și am reușit să scoatem un top 5 pantofi minimaliști apreciați de alergători.

1. Merrell Vapor Glove

Aceștia se numără printre cei mai ușori pantofi din industria cu o greutate de numai 164 g. Dropul zero de vă va ajuta să faceți o alergare ușoară, naturală. Pantofii sunt construiți din plasă care lasă pielea să respire și ține departe mirosurile neplăcute. De asemenea sunt construiți din produse exclusiv non-animale, fiind vegan-friendly și aducându-te mai aproape de natură. Dispun de o talpă din vibram cu șanțuri dispuse pentru a oferi o aderență mai mare, flex și o mișcare cât mai naturală.

Părțile mai puțin plăcute la aceștia e faptul că s-ar putea să ai nevoie de șosete pentru a nu te irita de la material și talpa se poate uza relativ repede.

DSC_7825

2. Vibram FiveFingers KMD

Acești pantofi multi-sport sunt perfecți pentru sportivul de zi cu zi care e în căutare de ceva minimalist și funcțional. Aceștia dispun de o tehnologie interesantă care introduce șanțuri în structura lor fără a le da înălțime. Sunt foarte confortabili și nu necesită șosete iar modul de închidere cu scai oferă un suport în plus.

Părțile mai puțin bune vis-a-vis de aceștia e că pot dezvolta un miros neplăcut și sunt foarte sensibili la atingere așa că veți simți multe denivelări și pietre.

Komodo-Sport-W3681-hero-black-gold-grey-barefoot-minimalist-natural-crossfit-running-shoes

3. ASICS Gel-Fortius TR

Atuul acestor pantofi e faptul că sunt foarte rezistenți, astfel te vor ajuta mult la antrenament. Oferă o tracțiune bună și aderență în orice condiții. Spre deosebire de alte modele aceștia au și o amortizare cu gel pentru a mai ușura din șocuri, făcându-i prefecți pentru începători.

Aceștia au dezavantajul că sunt la limita pantofilor minimaliști fiind puțin cam grei, rigizi și nu sunt indicați pentru alergări lungi.

Asics-GEL-Fortius-TR-Training-Shoe

4. New Balance MX20v3 Minimus

Pantoful Minimus este construit special pentru alergătorul neutru care are nevoie de puțină susținere. Aceștia sunt aproape de sol în timpul alergării și se prezintă rezistenți și flexibili datorită tălpii Vibram care va oferi și aderență în toate condițiile. Construcția fără cusături e perfectă fiindcă pot fi purtați fără șosete și nu vor da bătături. De asemenea dispun și de un midsole pentru suport pe părțile laterale iar partea cea mai bună e că sunt tratați anti-microbian și nu vor mirosi după o zi de antrenament.

Părțile negative se pot rezuma la faptul că nu sunt indicați pentru alergări lungi și pot fi uneori greu de încălțat.

2013-01-31-15-38-24

5. Vibram Bikila EVO

Aceștia sunt pantofii perfecți pentru o tranziție ușoară de la pantoful de alergare normal la cel minimalist fără a sacrifica, confortul sau susținerea. Talpa mai subțire vă va face să vă simțiți mai în contact cu solul și va îmbunătăți pronația. Acesta e un model apreciat pentru talpa ce oferă o susținere bună și aderența bună.

Din nefericire aceștia au unele cusături ce pot da bătături și oferă o ușoară instabilitate pe călcâi.

Bilkila EVO_W_Blue-Teal_PAIR copy

Pentru cei ce sunt la început de drum în această lume a alergatului cât mai aproape de sol, recomandarea noastră rămâne să alegeți niște pantofi intermediari și să rezistați tentației modelelor frumoase. Primul pas spre performanță este acomodarea cu acest tip de activitate iar o tranziție ușoară vă va ajuta foarte mult. :)