Ghidul începătorului: ce trebuie să știi înainte să pleci cu bicicleta la o tură


Dacă ești purtătorul tricoului galben al competiției Tour du Parc (și asta pentru că ai reușit sa faci slalomon fără probleme cu 45km/h printre îndragostiți, copii și bunicuțe, la ore de varf în Cișmigiu), iar taximetriștii și oglinzile mașinilor deja nu te mai intimidează atunci când esti în trafic pe două roți, înseamnă că a venit timpul să pleci la o tură lungă cu bicicleta! Felicitări :)

Untitled-1

Dar înainte de încăleca șaua spre prima ta aventură pe bicicletă, asigură-te că ești pregătit pentru asta! Noi îți recomandăm să iei în calcul următoarele 5 aspecte:

1. Starea tehnică a bicicletei

Asigură-te ca bicicleta ta este în stare bună de funcționare, pentru a nu avea suprize în timpul turei. Poți face chiar tu verificarea tehnică, sau, mai simplu, poți merge la un service specializat.

  • Verifică frânele: sistemul de frânare este foarte important pentru siguranța oricărui biciclist. Nu pleca la o tură (de fapt, nici măcar la o simplă plimbare) dacă frânele tale nu sunt funcționale
  • Verifică sistemul de transmisie al bicicletei: acesta îți permite să schimbi vitezele pe foi și pinioane pentru o abordare cât mai facilă a traseului
  • Verifică lanțul: un lanț neuns va face pedalatul anevoios și va scoate sunete urâte
  • Verifică anvelopele: asigură-te că anvelopele sunt umflate bine și nu dau semne că s-ar rupe (nu sunt crăpate). Este indicat a se umfla la presiunea (PSI) inscripționată pe marginea acestora.

2. Pregatirea fizică

Știm că esti super entuziasmat de ideea primei tale aventuri pe bicicletă în afara orașului, dar trebuie să fii realist și să planifici o tură a cărei distanță poate fi acoperită lejer și fără să îți pună probleme de ordin fizic. Daca prognoza meteo anunță vânt puternic, atunci numarul kilometrilor poate fi și mai mic decît aveai inițial în plan.

3. Skill-uri de "supraviețuire" pe 2 roți

Pentru că odată plecat în tură ești oarecum pe cont propriu, ar fi bine să ai habar de câteva lucruri care ți-ai putea fi necesare la un moment dat:

  • Asigură-te că știi sa faci o pană! Gasești nenumarate tutoriale pe youtube care te învață cum să repari o pană, așa că nu ar trebui sa fie foarte greu
  • Incearcă să ai habar de regulile și semnele de circulație

4. Ce să iei cu tine în bagaj

Sunt anumite lucruri pe care orice biciclist trebuie să le aiba la el (mai ales la o tură):

  • Cameră de schimb: citește indicațiile de pe anvelopă și cumpară o cameră care se potrivește cu aceasta
  • Pompă și leviere: fără acestea nu poți repara o pană, oricît de multă bunavoință ai avea, deci nu le uita acasă
  • Multi-Tool: adică scule necesare efectuării unor mici reparații (șuruburile sunt capricioase, nu știi când se slăbește vreunul)
  • Apa și ceva mâncare: senzația de foame pe care o simți în timpul pedalatului este mai agresivă decat cea obișnuită. Asigură-te că ești bine hidradat și alimentat.
  • Hartă: dacă nu ai smartphone conectat la internet, atunci este indicat să ai o variantă printată a traseului

 

     

    5. Echipament obligatoriu

    • Cască: știm că arăți extrem de bine fără cască și că aceasta o să îți strice freza, dar trebuie să o porți!
    • Mănuși: nu este obligatoriu să le porti dar gelul din interior îți va proteja palmele împotriva amorțelii
    • Pantaloni cu bazon: bazonul este acea bucată de burete plasată în zona inghinală. Acești pantaloni te vor salva de durerile groaznice pe care le vei avea în urma statului prelungit în șa :)
    • Elemente reflectorizate și lumini: se prea poate să te prinda noaptea pe bicicletă, mai ales dacă întâmpini evenimente neprevăzute, așa că fii prevazator și pune-le în bagaj
    • Echipament impermeabil: nu este absolut necesar, dar te poate salva de la dârdâială în căz că plouă
    • Act de identitate și bani

     

     

    Acestea sunt câteva reguli de bază pe care trebuie să le respecți dacă ești începător și planifici prima ta tură lungă pe bicicletă. Odată cu experiența vine și înțelepciunea (sau ar trebui :) ) și o să îți dai singur seama de nevoile tale ca biciclist de cursă lungă.

    Nu uita să iei cu tine și 2-3 prieteni cu care să împarți experiența și să înregistrezi traseul pe Strava (așa fac cicliștii "adevărați")!

     

    Vânt din spate!