Cum să îţi alegi ochelarii de înot potriviţi


Ca să îl citez pe Creangă al nostru,” nu ştiu alţii cum sunt” dar eu atunci când mă gândesc la toamnă mă gândesc involuntar la înot. Nu aş putea să vă zic exact de ce dar e posibil să fie datorită cursurilor de înot din copilărie pe care le reîncepeam toamna. De asta, aş vrea ca astăzi să vorbim despre ochelarii de înot şi cum să îi nimerim corect. Încă de atunci, aveam o mare problemă cu alegerea ochelarilor de înot. Nu reuşeam să găsesc  o pereche care să îmi vină aşa cum aş fi vrut. Asta şi pentru că voiam să îmi stea bine cu ei :)

articol ochelari

Alegerea ochelarilor de înot este o provocare destul de mare, cel puţin pentru unii dintre noi. Ba ne intră apa pe dedesubt, ba ne strâng. E tare complicat să găsim ceva ce ni se potriveşte în totalitate, cu atât mai mult cu cât avem şi o gamă destul de variată.

Specialiştii ne zic pe scurt că avem 3 aspecte esenţiale de care trebuie să ţinem cont atunci când luăm această decizie. Ia hai sa luăm aminte la următoarele:

- Să avem grijă să nu ne intre apă în spatele lentilei (hello, problema asta cred că o avem jumătate dintre noi)
- Să fie comozi . De parcă nu tuturor ne-ar plăcea să nu ne lase urme pe nas
- Să nu se zgârie cu uşurinţă sau să se aburească (de câte ori n-am ajuns la capătul bazinului 'blind as a bat'? :))

Acestea fiind relatate, hai să trecem la analizarea ochelarilor şi să identificăm criteriile de care trebuie să ținem cont în alegerea lor.

1. Mărimea şi forma lentilei

Ochelarii vin în multe culori, mărimi şi mai ales forme. Cea mai întâlnită formă de ochelari este cea ovală cu garnitură din silicon. Atunci când îi încercăm, garnitura din jurul lentilei trebuie să nu permită apa şi să nu aplice prea multă presiune asupra nasului. Totodată, mărimea orbitei oculare  indică mărimea lentilei potrivite. Spre exemplu, mulţi înotători nu se pot obişnui cu ochelarii care le încadrează perfect orbita (de exemplu ochelarii de înot suedezi). Aceştia sunt potriviţi pentru competiţii sportive şi triatloane. Pe de altă parte, ochelarii care nu încadrează ochiul au la bază un sistem de absorbţie care poate fi mai comod ochiului. Ochelarii de competiție trebuie să fie hidrodinamici, cu o lentilă care încadrează perfect orbita şi fără alte piese care ar putea absorbi apă. Cred că în ziua de azi cam toate perechile sunt hidrodinamice, deci nu există mari diferenţe între ochelarii de competiţie şi cei de antrenament. Ce ar trebui să reţinem este că lentilele mici şi curbate sunt mai potrivite în cazul competiţiilor.

2. Confortul

Chiar dacă ochelarii vă încadrează ochiul atât cât ar trebui , o lipsă de confort a nasului poate fi tare iritantă. De aceea, majoritatea perechilor se reglează în zona nasului dar în cazul în care simţiţi că vă strânge sau că există orice fel de fricţiune, cel mai bine este să ii returnaţi şi să căutaţi o pereche mai comodă. Atunci când ochelarii ne vin prea strânşi aceştia aplică presiune şi în zona ochilor şi atunci când înotăm distanţe mari putem simţi asta ca un chin.

3. "Priveliştea" oferită de ochelarii noştri

Cea mai importantă misiune a lentilei noastre este să se păstreze curată. Cam toate perechile au protecţie anti-ceaţă şi UV. E destul de important să le aibă mai ales dacă petrecem ceva timp în apă. Pentru o privelişte subacvatică bună, ni se oferă diverse culori ale lentilelor. Eu o să vă povestesc despre 6 dintre ele şi întrebuinţările lor pe scurt iar voi decideţi ce ar putea să vi se potrivească mai bine

- Lentila transparentă - se recomandă situaţiilor cu lumină slabă şi condiţii ceţoase unde vizibilitatea crescută e un "must". Este potrivită pentru spaţii acoperite. Eu am venit mai jos cu un model drăguţ de la Tyr.

- Lentila lila - este potrivită pentru a contrasta un decor verde sau albastru. Este potrivită atât pentru spaţii acoperite cât şi pentru spaţii în aer liber.

    - Lentila fumurie - este proiectată pentru a reduce luminozitatea. Este potrivită pentru spaţii în aer liber unde lumina soarelui este intensă.

      - Lentila chihlimbar - creşte vizibilitatea în medii cu lumina difuză şi reduce strălucirea mediilor cu lumină intensă.  Este potrivită atât pentru spaţii acoperite cât şi pentru spaţii în aer liber.


        - Lentila albastră - permite un nivel moderat de lumină şi păstrează protecţia ochiului în condiţii de lumină intensă. Este potrivită atât pentru spaţii acoperite cât şi pentru spaţii în aer liber.

        - Lentila oglindă - reduce luminozitatea şi strălucirea prin intermediul stratului de tip oglindă aplicat peste lentila colorată. Sunt perfecţi pentru spaţii în aer liber. Ia priviţi voi ce pereche excentrică v-am pregătit. Riiiight?

          În final, câtă iarbă atâtea perechi de ochelari. De asta, cum după cum am zis şi la început, este important să îi alegem în funcţie de nevoi şi, mai ales, după fizionomia noastră.