Cum ne facem eficient rucsacul


pexels-photo-12057

Rucsacul de munte parcă devine mai greu cu fiecare ieșire. Și asta se agravează odată cu venirea noului rucsac de 80L pe care l-ai luat fiindcă cel de 60 nu mai era suficient de încăpător.

Știm cu toții că tentația de a căra lucruri inutile cu noi pe munte e mare mânați fiind de gândul că poate o sa fie necesar deși de multe ori lucrurile rămân acolo neatinse cu lunile. Așadar, iată câteva sfaturi pentru a-ți face bagajul mai ușor și mai eficient pentru că și spatele tău e om și vrea să sufere cât mai puțin.

1. Nu împacheta ce îți vine la mână

În graba celor 15 minute înainte de plecarea la munte, rucsacul va fi făcut aruncând totul acolo fără nicio noimă și vei sfârși cu un bagaj prea greu și dezechilibrat.

Fă-ți rucsacul cu o noapte înainte și înainte de a împacheta totul așează-ți toate lucrurile pe jos pentru a elabora o strategie.

2. Lucrurile grele intră primele

Pune prima dată lucrurile cele mai grele pentru a păstra gentrul de greutate mai jos. Benzina sau buteliile cu gaz ar trebui puse cel mai jos pentru a evita un mic dezastru în caz de scurgeri neprevăzute.

Un rucsac cu centrul de greutate jos va fi mai ușor pentru umerii tăi fiindcă marea parte a greutății va fi suportată de șolduri.

3. Ai grijă la haine

Uită-te la grămada de haine pe care vrei să le iei și redu cantitate  la jumătate. Dacă nu faci asta nu va mai fi o aventura!

Alege first layerele care oferă cel mai mare grad de confort și rulează-le, nu le împături. Varianta și mai bună e un sac de compresie dacă dispui de unul în plus sau o pungă de vidat.

4. Nu-ți uita sacul de compresie

Acesta ar putea fi cel mai bun prieten al tău pentru a mai reduce din volumul gecii de puf, a sacului de dormit sau orice alt articol pufos. O idee bună ar fi să mai adaugi și o un sac rezistent la apă (sau după denumirea vulgară „pungă”) ca să nu te alegi cu lucrurile importante ude.

5. Scapă de aerul în exces

Pungile de mâncare sunt pline de aer și acest lucru dă mult volum rucsacului tău. Înțeapă pungile de mâncare cu un ac pentru a le dezumfla și acoperă gaura cu puțină bandă adezivă.

De asemenea, pentru eficiență nu îți ține echipamentul de urgență cu toate lucrurile ci așează-le în capacul rucsacului pentru un acces ușor.

6. Lucrurile ușoare pe rucsac

Prindeți DE rucsac lucrurile ușoare folosind carabiniere sau sfori pentru a te menține echilibrat. Folosește-te de chingile de pe rucsac pentru a atașa lucrurile cu forme ciudate de genul izoprenului sau bețele de cort.

7. Shell-ul e la îndemână

Shell-urile și restul hainelor pot fi puse în partea superioară a rucsacului dar și în buzunarele de care mai dispune acesta. Astfel în caz de schimbări bruște de temperatură sau ploaie, poți avea acces rapid la ele și să nu răcești.

Un rucsac ordonat e un rucsac fericit și odată cu el vei fi și tu un om mai relaxat și mai odihnit fiindcă nu ai mai cărat 3 tone de bagaje inutile.

Pack smart and stay safe! :)