Cum îți alegi sacul de dormit


Trekking

Sacul de dormit este piesa care nu ar trebui să lipsească din echipamentul oricărui iubitor de munte. Acesta te va proteja de frig pe timpul nopții și va deveni ca un cocon în care tu îți refaci forțele pentru a reveni ca un fluture plin de energie a doua zi pe trasee.

Acesta trebuie să fie ușor și bineînțeles potrivit pentru temperaturile cu care te vei confrunta în zona în care te afli.

Tipuri de materiale izolatoare

În sacii de dormit veți găsi două tipuri de material izolator și anume cel sintetic și puful asemănător celui din geci.

Izolarea sintetică este mai bună pentru călătorii lungi fiindcă este mai rezistentă la umezeală și nu știi niciodată în ce situație ajungi. Dezavantajul acestora e faptul că sunt grele și se comprimă mai puțin iar confortul este mai reduc decât cel oferit de către puf.

Izolarea cu puf oferă mai multă căldură, este mai ușoară și o capacitate de compresie mai mare. Marea problemă cu puful este toleranța scăzută la apă și bineînțeles prețul mult mai ridicat.

Materiale

Spre deosebire de geci, sacii de dormit de obicei nu au parte de un tratament asa dur. Să fie frecați de stânci sau suprafețe abrazive. Astfel sunt folosite materiale ușoare, uneori chiar ripstop în exterior. Sacii mai ieftini folosesc materiale mai grele, lucru care poate fi un inconvenient fiindcă un material ușor este mai confortabil.

De obicei sacii de 3 sezoane nu sunt hidroizolați. De obicei, materialele hidroizolante sunt folosite în sacii de iarnă unde condensul este mult mai mare și e necesară o bună protecție împotriva apei și a înghețului, bineînțeles.

Tipuri de saci de dormit

Modelul clasic are un design simplu. Un fermoar ce închide utilizatorul pe lateral și la picioare și dispune de o glugă ajustabilă.

Aceste modele sunt cunoscute ca ”saci sarcofag” datorită formei lor asemănătoare unui sarcofag. Cu ajutorul sacilor tradiționali, izolarea înfășoară întregul corp, inclusiv capul cu ajutorul glugii.

Sacii tradiționali sunt perfecți pentru majoritatea iubitorilor de munte, cățărători și cei ce merg cu rulotele.

Printre alte modele mai amintim sacii pătrați ce pot fi transformați în pături pentru nopțile călduroase și sunt potriviți pentru o gamă mai largă de activități.

Sacii de purtat sunt o alternativa buna pentru cei ce își petrec timpul în campinguri, oferind posibilitatea de a fi purtați prin camping și elimină necesitatea unei geci pe timp de seară.

Sfaturi

1. Dacă plecați în expediție iarna, luați o variantă mai mare a sacului de dormit pentru a putea încăpea cu un strat de haine în plus, pentru a putea pune linerele de la clăpari, baterii, apă sau electronice.

2. Păstrați-vă sacul uscat. Pe lângă sacul de compresie adăugați un sac de gunoi pentru a îl proteja de umezeală.

3. Pentru turele mai lungi, puteți să vă împachetați-vă sacul de dormit într-unul de gunoi + unul în exterior alături de alte lucruri ce nu au voie să se ude, astfel lucrurile cele mai importante vor fi în siguranță în caz că veți cădea în apă.

Alegerea sacului de dormit, din fericire nu e cel mai complex proces pentru munțomanul obișnuit și nu uita mereu să alegi unul potrivit pentru tine. Extra tip- dacă ești mai friguros, alege un sac de femei fiindcă sunt mai călduroase decât cele de bărbați.