Cum alegem ghetele 3 sezoane pentru hiking


Á-toppinn

S-a dat drumul la sezonul de ture pe munte și se pare că bocancii care te-au servit atât de bine în ultimii ani dau semne că își vor da ultima suflare cât de curând. A trecut ceva timp de la ultima achiziție și pe vremea aceea posibil să nu fi avut toate informațiile necesare despre cum ar fi  bine să îți alegi încălțămintea de hike. Asta înseamnă că am picat la fix pentru a te ajuta în alegerea unor încălțări de trei sezoane de care probabil nu o să mai vrei să te desparți până la iarnă și atunci cu greu.

1. Cum îmi aleg bocancul potrivit?

Alegerea bocancilor înseamnă în primul rând să știi ce fel de aventurier ești fiindcă nu toți bocancii sunt la fel. De exemplu cei mari și greoi nu sunt de obicei necesari în turele de o zi iar încălțămintea super ușoară posibil să îți facă probleme la ture de mai multe zile cu un rucsac greu. Și desigur, cel mai important element, sa fim siguri că ne simțim confortabil în ei.

În alegerea bocancilor, mereu este recomandată probarea acestora. Dacă mergi într-un magazin fă asta spre sfârșitul zilei pentru a avea picioarele obosite fiindcă la tură se vor umfla puțin și așa vei găsi o potrivire corectă. Încearcă să ai la tine o pereche de șosete asemănătoare cu cele pe care le porți atunci când urci (preferabil)  sau poți opta pentru șosetele de probă pe care magazinul ți le pune la dispoziție. Dacă vei comanda online, alege un brand cu care ai mai interacționat și știi că mărimea e potrivită fiindcă, calapodul poate să difere de la un producător la altul.

Ultima probă este cea a mersului. Plimbă-te puțin cu bocancii prin magazin, urcă scările, vezi cum se simt. Dacă simți vreun loc unde te poate irita sau o cută ce jenează, nu sunt potriviți. Orice astfel de incovenient se va transforma într-o mare suferință atunci când ai plecat pe traseu.

2. Tipuri de încălțăminte de hike

2.1 Pantofii de hike

Modelele ce se aseamănă la formă cu o mare parte din pantofii de sport dar au câteva caracteristici extra cum ar fi un midsole flexibil, greutate redusă, sunt de multe ori folosiți și în alergări sau la turele mai lungi de către cei experimentați. Marele dezavantaj este că nu oferă acea susținere a gleznei pe care o oferă un bocanc și posibil să te incomodeze atunci când ieși din traseu.

2.2 Bocancii de hike

Aceștia vin până la gleznă sau peste gleznă și sunt perfecți în weekenduri sau turele de o zi cu bagaj nu prea greu. Sunt foarte flexibili și până vei ajunge să te acomodezi cu ei posibil să ai puțină muncă de convingere. Avantajul este că acești bocanci vor scădea considerabil riscul de a călca strâmb și te vor proteja mai mult. Un  alt mare avantaj este că sunt mai durabili în timp spre deosebire de pantofi.

2.3 Bocancii de aventură

Bocancii de aventură te vor purta pe trasee nemarcate și vei afla cu adevărat plăcerea mersului și noilor descoperiri în plimbări de multe zile. Majoritatea vin peste gleznă pentru a proteja, oferă o susținere mai bună și o mai mare durabilitate în timp. Aceștia sunt mai rigizi ca cei de hike și puțin mai grei.

3. Tipuri de materiale

3.1 Piele neprocesată

Aceasta oferă rezistență crescută și oferă un grad mare de impermeabilitate. De obicei o vei găsi în bocancii pentru ture lungi în care terenul îți poate oferi surprize. Singurul dezavantaj la acest material e faptul că e mai greu decât alte materiale precum cel sintetic.

3.2 Piele nubuck

Aceasta este piele neprocesată dar tratată pentru a se asemăna cu pielea întoarsă. E găsită într-o gamă largă de bocanci de 3 sezoane datorită rezistenței, impermeabilității și versatilității de cade dă dovadă. Marele dezavantaj a acest material e că va dura puțin mai mult până bocancul se va forma după picior.

3.3 Sintetic

Poliesterul e probabil cel mai comun material găsit în rândul echipamentelor de munte datorită faptului că e ușor, se usucă repede, e ieftin și te acomodezi foarte ușor cu ei. Marele dezavantaj e faptul că se pot strica mai repede spre deosebire de alte modele.

3.4 Gore-Tex®

Materialul impermeabil construit cu membrană ce îți ține picioarele uscate în condiții umede e perfect în bocancii de trei sezoane, singurul dezavantaj fiind faptul că uneori nu vor oferi respirabilitatea de care ai nevoie și te poți încinge.

O ultimă mențiune ar fi aceeași ca de fiecare dată: nu alegeți echipamentul în funcție de culori și cum se asortează cu restul pieselor! Verificați mereu caracteristicile și tehnologiile care sunt cele mai potrivite pentru voi! (uneori perechea roz de bocanci drăgălași posibil să fie mai slabă decât cea neagră și urâtă)