5 lucruri de care ai nevoie pentru a te apuca de alergat


SJOSTROMC-8861.thumb

Daca nu stiai deja, afla ca alergatul este unul dintre cele mai bune, ieftine si la indemana sporturi pe care le poti practica. Si asta indiferent de varsta, greutate, nivelul de pregatire fizica, venituri sau zona in care locuiesti.

Ca sa te apuci de alergat nu ai nevoie decat de 5 lucruri simple:

1. Motivatie

Deseori ne facem abonamente la sala sau bazin in ideea ca taxa platita - care nu e deloc mica - ne va motiva ca sa profitam de ele. Spre deosebire de mersul la sala sau bazin (care sunt "pe bani") alergatul este un sport liber de taxe, ce tine mai mult de vointa proprie. Alergatul este bun pentru tine din mai multe puncte de vedere: te ajuta sa slabesti sau sa te mentii in forma, vei fi mai fericit si mai putin stresat (in timpul exercitiului corpul tau elibereza dopamina si endorfine, hormonii responsabili de starea ta de bine), vei avea mai multa energie pe parcusul zilei si vei fi mai sanatos.

Acestea sunt doar cateva motive generale, insa cu siguranta poti gasi multe alte motive - unele chiar foarte personale - pentru care te poti apuca de alergat.

2. Timp

Daca ai trecut de punctul 1 si ai gasit suficiente motive pentru a te apuca de alergat, cu siguranta vei gasi si timpul necesar pentru a o face. La inceput nu vei putea alerga foarte mult (si nici nu este indicat) astfel ca nu vei avea nevoie de foarte mult timp. O metoda eficienta, si foarte sanatoasa pentru tine, ar fi sa inlocuiesti o parte din timpul petrecut pe Facebook cu o activitate mult mai buna cum ar fi alergatul.

3. Locul "perfect" pentru alergare

Ops, acest loc "perfect" nu exista! Daca vrei, poti alerga oriunde, fie ca este in parc sau pe stradutele din cartierul tau. Daca nu ai un parc in apropierea casei, atunci poti alege sa iti cunosti cartierul in pas alergator. Poti alerga pe trotuar sau chiar pe strada, dar fa-o asigurandu-te ca esti vizibil celorlati participanti la trafic si atent la ce se intampla in jurul tau - adica fara muzica prea tare in casti.

4. Imbracaminte

Pentru inceput nu ai nevoie de echipament special. Este indicat totusi sa folosesti un tricou tehnic, din poliester, intrucat se usuca mult mai repede si este mai respirabil decat un tricou din bumbac. Acest lucru este valabil si pentru sosete. Sosetele din bumbac se imbiba cu apa (transpiratie de obicei) si se usuca foarte greu, ducand la formarea cunoscutelor si mult-prea-dureroaselor basici. Alege o pereche de pantaloni in care te simti confortabil si care iti ofera o mare libertate de miscare.

Modele pentru femei:

Modele pentru barbati:

 

5. Adidasi alergare

Nu este indicat sa alergi in tenisi, papuci sau incaltaminte de strada. Pentru alergare ai nevoie de incaltaminte speciala. Si asta din simplul motiv ca sunt sanse mari de a te accidenta purtand incaltamintea nepotrivita. Dar nu te speria, pentru inceput nu este nevoie sa iti iei o pereche foarte scumpa si performanta. Exista modele entry level foarte bune si confortabile, de la branduri cu traditie in acest domeniu.

Modele pentru femei:

Modele pentru barbati:

 

Spor la alergat!